Bahan-bahan ( 10org )
1 ekor ayam potong 16
1 labu bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 btg kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji kentang
1 btg lobak
1 mangkuk air panas br masak
Lada sulah, garam
Daun sup, daun bawang & bawang goreng
Cara-cara
1. Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
2. Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
5. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
6. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan garam, & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang...
salam..kak jun, ayam sup ke sup ayam..tp mnyelerakan..lmbtnye nk balik..
ReplyDeletesalam..kak jun, ayam sup ke sup ayam..tp mnyelerakan..lmbtnye nk balik..
ReplyDeleteblog ats tu xaktif..tp asyik tersalah jerk..
wsalam...
ReplyDeletehuhu...silap ler..hehe...
ooo miza pun ada blog eh rupanya...k.jun dah follow...tq eh follow k.jun.. :)
huhu...sup ayam tu lauk malas...saje bykn carrot gan kentang tu...anak suka & selalu berebut...hehe
ReplyDelete