Pages

21 November 2011

Cara Membuat Pop Corn

Pop corn adalah kegemaran hubby dan anak-anak. Nak beli tiap-tiap hari tak larat. Tu yang timbul rasa hati nak buat sendiri di rumah. Sebelum ni pernah tertanya-tanya dimana nak cari jagung kering. Kebetulan minggu lepas sedang memilih bahan-bahan buat kek, saya ternampak jagung kering. Alhamdulillah...jumpa juga akhirnya...dalam hati ni mesti hubby dan anak-anak suka...

Sebelum ni pernah hubby nak beli mesin untuk proses pop corn tapi saya kata tak perlu beli. Sampailah saya beli jagung kering ni dan kemudian saya google cara membuat pop corn dan saya dapat cara membuatnya di Myresepi.com.



 

Bahan-bahan ;

1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin
3-5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]
60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Cara- cara ;


1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam..

Untuk Karamel [Optional]

Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.

Untuk Coklat [Optional]

Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Selamat mencuba !

2 comments:

  1. Aslmkm... kak... kt mna bole dpt biji jagung mentah tu....

    ReplyDelete