Pages

11 November 2011

Kek Coklat Moist

Hari ni lepas siap buat cendol teringin pulak nak buat kek coklat moist. Terpaksalah ke kedai untuk beli buttercup sebab bahan-bahan lain dah ada. Ntah hari ni boleh terajin pulak nak ke kedai...biasanya kalau bahan tak cukup malasnya nak keluar rumah...mungkin semangat 11.11.11...semuanya jadi belaka...

Resepi ni dapat dari myresepi.com. Tapi macam mana ntah boleh terlupa nak letak susu cair...huhu...tapi tu la...mungkin berkat 11.11.11 menjadi pulak...anak-anak pun suka...

untungnya bila buat sendiri...coklat cair tu sampai melimpah ruah...

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250 gm buttercup
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair

Cara-cara
  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata.
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka (saya tak ikut sukatan pun ikut suka hati je..).
Selamat mencuba !

    No comments:

    Post a Comment