Pages

11 November 2011

Cendol 11.11.11..

Hari ni ntah macam mana terajin pulak nak buat cendol hasil air tangan sendiri...niat nak buat cendol sendiri dah lama sangat...asyik ditunda-tunda sampailah kehari ni untuk cipta sejarah pada tarikh 11.11.11.

Rupanya senang je buat cendol ni...bukanlah susah sangat pun...resepi saya dapatkan dari myresepi.com yang diolah sedikit. Cara-carnya adalah seperti dibawah...

sebelum dimasak..
kacau selama lebih kurang 20minit..
saya guna acuan roti jala yg tekan mengunakan cawan plastik..
dapat 2 penuh bekas tupperware hijau tu...
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • 6 cawan air pandan
  • secubit garam
  • 2 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau (option) 
Cara-cara
    1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau selalu supaya tidak hangit dan masak sehingga kental dan berkilat
    2. sediakan bekas yang berisi air sejuk
    3. masukkan cendol ke dalam acuan dan tekan ke dalam air sejuk
    4. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang.
    5. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.

    No comments:

    Post a Comment