Bahan-bahan
- 1 kilo daging (dipotong kecil)
- 1.8 liter air
- 1 biji bawang besar *
- 7 biji bawang kecil *
- 7 biji bawang putih *
- 2 inchi halia *
- 15 biji lada sulah (ditumbuk halus)
- Garam
- Minyak masak
- Sayur-sayuran (ikut suka)
- Daun sup
- Daging dalam keadaan suhu bilik agar tidak masak terlalu lama untuk empuk. Rebus dengan air bersama halia yang telah ditumbuk juga garam sehingga air rebusan menjadi separuh atau daging empuk.
- Blender bahan bertanda * dan tumiskan bersama lada sulah yang telah ditumbuk dengan minyak sehingga hampir garing.
- Kemudian tuang tumisan tadi ke dalam sup daging.
- Kacau hingga mesra.
- Masukkan sayur-sayuran.
- Bila dah siap, bolehlah dihidang dengan ditabur daun sup juga bawang goreng (saya tak letak pun)...hehe
No comments:
Post a Comment