Pages

10 November 2011

Sup Daging Korban..

Setelah membeku selama 2 hari dalam peti sejuk daging korban (IKRAM Jbt), saya memilih untuk masak sup yang ditambah dengan sayur sebagai pelengkap dan bervitamin untuk menu kami sekeluarga. Alhamdulillah anak-anak & hubby suka...


Bahan-bahan
  • 1 kilo daging (dipotong kecil)
  • 1.8 liter air
  • 1 biji bawang besar *
  •  7 biji bawang kecil *
  •  7 biji bawang putih *
  •  2 inchi halia *
  •  15 biji lada sulah (ditumbuk halus)
  • Garam
  • Minyak masak
  • Sayur-sayuran (ikut suka)
  • Daun sup
Cara-cara 

  1. Daging dalam keadaan suhu bilik agar tidak masak terlalu lama untuk empuk. Rebus dengan air bersama halia yang telah ditumbuk juga garam sehingga air rebusan menjadi separuh atau daging empuk.
  2. Blender bahan bertanda * dan tumiskan bersama lada sulah yang telah ditumbuk dengan minyak sehingga hampir garing.
  3. Kemudian tuang tumisan tadi ke dalam sup daging.
  4. Kacau hingga mesra.
  5. Masukkan sayur-sayuran.
  6. Bila dah siap, bolehlah dihidang dengan ditabur daun sup juga bawang goreng (saya tak letak pun)...hehe

No comments:

Post a Comment