Pages

17 October 2011

Badak Berendam

Inilah rupanya febret hubby masa kecik-kecik dulu...sebab 2 minggu lepas balik kg mertua kat Muar, minum petang mak buat ni...hubby nampak dia kata ;

" wahhhh...lamanya tak makan ni...ingat dulu arwah atok Senah rajin buat ni ".

Minggu lepas balik drp kampung dah buat...tapi anak-anak dan suami minta buatkan lagi...tgh hari tadi Danish balik dari sekolah rendah buka peti sejuk...dia tanya ; " mama kuih hijau tak ada ke?.." Lepas hantar anak-anak ke sekolah agama terus ke dapur buat ni...




Bahan-bahan :

Air
Sagu biji
Sedikit gula pasir dibancuh dengan air
Pewarna ikut suka - mak mertua guna sirap ros
Susu cair

Caranya :

Rendam sagu biji selama 5 minit kemudian tapis.

Air dimasak hingga mendidih dan masukkan sagu biji yang telah ditapis.

Kacau hingga sagu biji jernih dan masukkan air gula dan pewarna.

Kacau hingga air gula rata.

Tutup api dan masukkan sagu ke dalam bekas puding @ bekas dadih.

Masukkan dalam peti sejuk...makan ketika sejuk dengan susu cair...sedap... :)

No comments:

Post a Comment