Pages

12 October 2011

Kek Pandan Santan

Ahad lepas balik Kampunag Muar ( rumah mertua ), tak sangka pulak mak nak buat kek pandan. Dah lama teringin nak buat. Salin resepi dengan emak dah 2 kali tapi resepinya ntah kemana. Emak pun sebenarnya nak buat minggu lepas tapi ayah cakap dengan mak, tunggu Ezam & Ina balik. Memang mak dengan ayah tau kami nak balik kampung. Siap bakar kami terus makan panas2…sedapnya. Balik jb hubby tanya, tak da tapau kek pandan ke?. Memang tak tapau pun sebab dah tinggal sikit.

Buat kek pandan santan ni, masa lepas ambik Danial & Danish balik dari sekolah rendah sebab diaorang balik awal so sempatlah bancuh. Tapi masa bakar kek terus hantar anak2 pergi sekolah agama. Sempat lagi singgah kedai beli lauk untuk makan malam dan untuk masak hubby bawa bekal pergi kerja esok.

Resepi main ingat-ingat je...tapi inilah hasilnya…cubalah !



Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula caster
  • 2 cawan santan ( bland dengan 10 helai daun pandan & tapis )
  • 5 biji telur
  • 1 sudu makan baking powder
  • Sedikit pewarna hijau
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
  2. Putar telur dan gula sehingga betul-betul kembang dan putih.
  3. Masukkan pewarna hijau, tepung sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
  4. Tuang kedalam acuan, bakar selama 1 jam. Kepanasan ketuhar 180′C.

No comments:

Post a Comment